LES PROSTAGLANDINES

Com combatre el dolor menstrual.

Les prostaglandines són un grup de substàncies químiques produïdes en el cos que són similars a les hormones. Són produïdes a partir d’un àcid greixós anomenat àcid araquidòni. Es troben en gairebé tots els teixits del cos, incloent el cervell, els vasos sanguinis, els ossos i els òrgans reproductius.

Existeixen diferents tipus de prostaglandines, cadascuna amb funcions específiques. Per exemple, algunes ajuden a regular la inflamació, mentre que altres intervenen en la contractació dels músculs. A l’úter, les prostaglandines regulen el cicle menstrual. Ajuden a les contraccions per desprendre i a eliminar el teixit de l’endometri. Quan aquestes substàncies es troben en excés, poden causar dolors menstruals, sent la causa de la dismenorrea primària.

La dismenorrea és un trastorn ginecològic molt freqüent, afectant entre el 50 i el 90% de les dones en algun moment de la etapa fèrtil. Es caracteritza per l’intens dolor abdominal, mal d’esquena, nàusees i acompanyat d’altres símptomes.

Hi ha algunes opcions naturals per tractar-la, com la fitoteràpia, la medicina tradicional xinesa, l’acupuntura i canvis en la dieta i l’exercici. En aquest sentit, els olis d’onagra o primula, el de llinosa, i la vitamina E juntament amb el magnesi són tractaments de la naturopatía occidental. També, substàncies naturals com el dong quai, la peònia, el cortex de canyella, l’atractylodis, el poria cocos o el ginseng són components bàsics de les tradicionals fórmules de la Medicina Tradicional Xinesa per tractar el dolor menstrual.

ABALATS PER LA CIÈNCIA

A més, en els darrers anys molts estudis han demostrat l’efectivitat de l’acupuntura per normalitzar l’excés de prostaglandines, reduint els símptomes de la dismenorrea. Aquí tenim diversos exemples: 

• Un estudi publicat en el “Journal of Obstetrics and Gynaecology” el 2016, va deduïr que l’acupuntura redueix significativament el dolor menstrual comparat amb el tractament placebo. Els investigadors també van observar que els nivells de prostaglandina F2α (PGF2α) en l’úter van disminuir significativament després del tractament amb acupuntura. 

• Un estudi publicat en “Fertility and Sterility” en 2012, van observar que l’acupuntura redueix el dolor menstrual i millora els símptomes que l’acompanyen en comparació amb el tractament d’ibuprofè. 

• Un estudi publicat en el “Journal of Alternative and Complementary Medicine” en 2009, va trobar que l’acupuntura va reduir significativament el dolor menstrual i va millorar la resta de símptomes en comparació amb el tractament amb naproxè.

TRACTAMENT

En quant a la dieta, és important limitar el consum d’aliments que poden augmentar la producció de prostaglandines. Entre ells la carn vermella, els productes làctics i els aliments rics en greixos saturats. També seria recomanable la reducció d’aliments proinflamatoris, com els sucres i les farines refinades, els aliments rics en gluten i amidó. En el seu lloc, es recomana consumir aliments rics en àcids grassos essencials, com els peixos grassos, les nous i els fruits secs, ja que ajuden a reduir la inflamació.

Finalment, l’exercici és una altra forma de millorar el dolor menstrual: Els exercicis de cardio, com córrer, caminar, anar en bicicleta o nadar, poden ajudar a alliberar endorfines, que són analgèsics naturals.

Els exercicis de tonificació, Ioga i Pilates poden ajudar a millorar la postura i alliberar la tensió muscular de l’esquena, el que pot ajudar a alliberar la zona pèlvica. Exemples d’exercicis concrets serien: la postura del gos boca avall, la postura del nen i la postura del gat-vaca.

També existeixen exercicis específics pel sòl pèlvic que poden ajudar a tonificar els músculs del sòl pèlvic, el que pot ajudar a reduir el dolor menstrual.

És important recordar que l’exercici no és una solució única per tractar aquest dolor i que la combinació de tractaments pot ser necessària per millorar els símptomes. 

En resum, les prostaglandines són substàncies semblants a les hormones que desenvolupen un paper important en la regulació de la menstruació femenina, però quan hi ha un excés, poden causar dolor menstrual. 

El dolor dismenorreic és un dels trastorns ginecològics més comuns en les dones en edat reproductiva, i es caracteritza per dolor abdominal intens, dolor d’esquena, nàusees i altres símptomes. Hi ha diverses formes de tractar-la, incloent la fitoteràpia en medicina tradicional xinesa, l’acupuntura, canvis en la dieta i l’exercici. A més, és important recordar que cada persona és única i el tractament ha de ser personalitzat. 

Per tant, és important treballar amb un metge o un terapeuta integratiu degudament format per trobar el millor enfocament de tractament per al teu cas específic. A Sàlvia sóm un equip de terapeutes integratius especialitzats en la salut reproductiva femenenina.

Comparteix:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Feu un comentari

Categories

Xarxes socials

Posts més populars

Posts relacionats

L’Endometriosi

Que és l’endometriosi? L’endometriosi es produeix quan un teixit de característiques semblants al teixit que recobreix l’úter creix fora d’aquest. Això provoca l’aparició de quists

Llegir més »

LES PROSTAGLANDINES

Les prostaglandines són un grup de substàncies químiques produïdes en el cos que són similars a les hormones. Són produïdes a partir d’un àcid greixós

Llegir més »