Que és l’endometriosi?
L’endometriosi es produeix quan un teixit de característiques semblants al teixit que recobreix l’úter creix fora d’aquest. Això provoca l’aparició de quists o nòduls en zones inapropiades. Aquests nòduls de teixit endometrial igual que l’endometri creixen. Es descomponen i sagnen en funció de la fase del cicle menstrual, però en aquest cas no poden drenar o reabsorbir-se adequadament i això produeix inflamació i dolor.
Hi ha tres tipus d’endometriosi:
- Endometriosi pigmentada: quan el teixit presenta vasos sanguinis i té la capacitat de sagnar.
- Endometriosi no pigmentada: quan no existeixen aquests vasos sanguinis, i els quists secundaris a l’endometriosi són sang no drenada o reabsorbida (coneguts com a quists de xocolata i normalment es troben en els ovaris.
- Endometriosi mixta: quan les dos formes coexisteixen.
A qui pot afectar l’endometriosi?
Es calcula que aquesta malaltia pot afectar a un 10% de les dones en edat fèrtil, i actualment es triga uns 10 en diagnosticar-la.
Es sol diagnosticar a dones compreses entre els 30 i 40 anys i pot afectar a qualsevol dona en edat fèrtil. Hi ha factors que augmenten el risc de patir-la:
AUGMENTEN EL RISC | DISMINUEIXEN EL RISC |
– Tenir una mare, germana o filla que ho pateixi – Menarquia (1a menstruació) abans dels 11 anys – Cicles menstruals curts (menys de 27 dies) – Sagnat menstrual intens i duren més de 7 dies | – Haber estat embarssada – Menarquia tardana – Realitzar exercici físic de forma regular (unes 4 hore setmanals) – Tenir poca grassa corporal |
Que pots fer tu per millorar l’endometriosi?
1) EXERCICI FÍSIC: t’ajudarà a equilibrar els teus nivells d’estrògens, a reduir l’estrès i a millorar el teu metabolisme. Et sentiràs més empoderada!!!
2) MENJAR SA: portar una dieta a base de vegetals, i de preferència ecològica, evitant sobretot els aliments processats.
3) EVITAR DISRUPTORS HORMONALS: es troben sobre tot a productes d’higiene com desodorants, maquillatges, .. la teva roba interior hauria de ser de cotó ecològic.
4) REGULAR EL TEU PES: el sobrepès incrementa la presència d’estrògens a l’organisme i existeix una correlació entre la simptomatologia de l’endometriosi i el sobrepès.
5) DORMIR I DESCANSAR CORRECTAMENT: important per recuperar-se de qualsevol procés inflamatori, regenerar teixits i recuperar-se energèticament de qualsevol alteració.
6) POSAR LÍMITS PER A TU MATEIXA: assegurat de tenir temps per a tu i a baixar els nivells d’estrès. Guardat temps per les teves amistats i per mimar-te (massatge, yoga, meditació, acupuntura…). Això farà que et sentis més relaxada i feliç!
Com et podem ajudar amb l’endometriosi?
Per a millorar l’endometriosi es poden fer una sèrie d’accions dirigides a:
- Reduir i/o equilibrar els nivells d’estrògens
- Harmonitzar el bon funcionament del sistema immunològic
- Disminuir la inflamació que es genera en l’endometriosi
- Equilibrar les emocions.
Per poder aconseguir això, podem utilitzar moltes eines:
L’acupuntura i l’MTC són ideals per tractar l’estrès i les emocions, una de les principals causes dels desequilibris hormonals. A més, permet tractar el dolor i la inflamació, millorar la circulació sanguínia i reforçar l’organisme perquè pugui drenar, reabsorbir i metabolitzar millor, fet que reduirà l’endometriosi.
Alimentació antinflamatòria que tingui com a base els vegetals i que tingui molt en compte els pics d’insulina (incrementen estrògens) i la depuració hepàtica (el fetge és l’òrgan encarregat de la metabolització i eliminació d’estrògens).
La fisioteràpia i l’osteopatia ens permeten treballar el to muscular, la mobilitat i la motilitat visceral eliminant adherències, fet que contribuirà a reduir els símptomes i el dolor pèlvic a través de la teràpia manual.
Si vols saber més demana una sessió de descobriment de 15 minuts gratuïta!