L’Endometriosi

Que és l’endometriosi?

L’endometriosi es produeix quan un teixit de característiques semblants al teixit que recobreix l’úter creix fora d’aquest. Això provoca l’aparició de quists o nòduls en zones inapropiades. Aquests nòduls de teixit endometrial igual que l’endometri creixen. Es descomponen i sagnen en funció de la fase del cicle menstrual, però en aquest cas no poden drenar o reabsorbir-se adequadament i això produeix inflamació i dolor.

Hi ha tres tipus d’endometriosi:

  1. Endometriosi pigmentada: quan el teixit presenta vasos sanguinis i té la capacitat de sagnar.
  2. Endometriosi no pigmentada: quan no existeixen aquests vasos sanguinis, i els quists secundaris a l’endometriosi són sang no drenada o reabsorbida (coneguts com a quists de xocolata i normalment es troben en els ovaris.
  3. Endometriosi mixta: quan les dos formes coexisteixen.

A qui pot afectar l’endometriosi?

Es calcula que aquesta malaltia pot afectar a un 10% de les dones en edat fèrtil, i actualment es triga uns 10 en diagnosticar-la.

Es sol diagnosticar a dones compreses entre els 30 i 40 anys i pot afectar a qualsevol dona en edat fèrtil. Hi ha factors que augmenten el risc de patir-la:

AUGMENTEN EL RISCDISMINUEIXEN EL RISC
– Tenir una mare, germana o filla que ho pateixi
– Menarquia (1a menstruació) abans dels 11 anys
– Cicles menstruals curts (menys de 27 dies)
– Sagnat menstrual intens i duren més de 7 dies
– Haber estat embarssada
– Menarquia tardana
– Realitzar exercici físic de forma regular (unes 4 hore setmanals)
– Tenir poca grassa corporal

Que pots fer tu per millorar l’endometriosi?

1)   EXERCICI FÍSIC: t’ajudarà a equilibrar els teus nivells d’estrògens, a reduir l’estrès i a millorar el teu metabolisme. Et sentiràs més empoderada!!!

2)      MENJAR SA: portar una dieta a base de vegetals, i de preferència ecològica, evitant sobretot els aliments processats.

3)      EVITAR DISRUPTORS HORMONALS: es troben sobre tot a productes d’higiene com desodorants, maquillatges, .. la teva roba interior hauria de ser de cotó ecològic.

4)      REGULAR EL TEU PES: el sobrepès incrementa la presència d’estrògens a l’organisme i existeix una correlació entre la simptomatologia de l’endometriosi i el sobrepès.

5)      DORMIR I DESCANSAR CORRECTAMENT: important per recuperar-se de qualsevol procés inflamatori, regenerar teixits i recuperar-se energèticament de qualsevol alteració.

6)      POSAR LÍMITS PER A TU MATEIXA: assegurat de tenir temps per a tu i a baixar els nivells d’estrès. Guardat temps per les teves amistats i per mimar-te (massatge, yoga, meditació, acupuntura…). Això farà que et sentis més relaxada i feliç!

Com et podem ajudar amb l’endometriosi?

Per a millorar l’endometriosi es poden fer una sèrie d’accions dirigides a:

  • Reduir i/o equilibrar els nivells d’estrògens
  • Harmonitzar el bon funcionament del sistema immunològic
  • Disminuir la inflamació que es genera en l’endometriosi
  • Equilibrar les emocions. 

Per poder aconseguir això, podem utilitzar moltes eines:

L’acupuntura i l’MTC són ideals per tractar l’estrès i les emocions, una de les principals causes dels desequilibris hormonals. A més, permet tractar el dolor i la inflamació, millorar la circulació sanguínia i reforçar l’organisme perquè pugui drenar, reabsorbir i metabolitzar millor, fet que reduirà l’endometriosi.

Alimentació antinflamatòria que tingui com a base els vegetals i que tingui molt en compte els pics d’insulina (incrementen estrògens) i la depuració hepàtica (el fetge és l’òrgan encarregat de la metabolització i eliminació d’estrògens).

La fisioteràpia i l’osteopatia ens permeten treballar el to muscular, la mobilitat i la motilitat visceral eliminant adherències, fet que contribuirà a reduir els símptomes i el dolor pèlvic a través de la teràpia manual.

Si vols saber més demana una sessió de descobriment de 15 minuts gratuïta!

Comparteix:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Feu un comentari

Categories

Xarxes socials

Posts més populars

Posts relacionats

LES PROSTAGLANDINES

Les prostaglandines són un grup de substàncies químiques produïdes en el cos que són similars a les hormones. Són produïdes a partir d’un àcid greixós

Llegir més »

L’Endometriosi

Que és l’endometriosi? L’endometriosi es produeix quan un teixit de característiques semblants al teixit que recobreix l’úter creix fora d’aquest. Això provoca l’aparició de quists

Llegir més »